Antallet af pendlere til og fra Bornholm

Igennem adskillige år har der været mange antagelser af, hvor mange personer der reelt er pendlere til og fra Bornholm.
DR Bornholm oplyser den 11. april 2014 følgende:
»Sidste år var der rundt regnet 2300 bornholmere, der pakkede pc’en eller værktøjet og pendlede væk fra øen for at arbejde.
Det viser de seneste tal fra økonomi- og indenrigsministeriet.
Men selvom andelen af pendlere er steget fra 5,4 i 2007 til 5,7 i 2013, så er det i bund og grund det samme antal personer, der tager færgen eller flyet.
Befolkningstallet en nemlig faldet samtidig med, at andelen af pendlere er steget.«
Det tal indeholder rub og stub … og lidt mere til. Det giver ikke bornholmerne en reel opfattelse af, hvor mange der i virkeligheden og kontinuerligt har et job på den anden side af vandet. Det angives at være udpendlere. Men er der tale om, at det er den samme pendler, der rejser 1. januar et år, som også rejser den efterfølgende 31. december ? Opgørelsen kan således rumme over, at 12 forskellige personer på Bornholm har været ovre for at arbejde i 1 måned hver.
Flere af de pendleropgørelser, der »er på markedet« forklarer, hvad de reelt indeholder. Det gør tallene fra Økonomi- og Indenrigsministeriet også, men det kræver en længere forklaring.
I januar 2014 udgav »vores eget« Center for Regional- og Turismeforskning en analyse:
»Modelbaseret analyse af trafikken til og fra Bornholm
Fremskrivning af befolkning, pendlere og turiststrømme til og
fra Bornholm via CRTs regionaliserede Trafikmodel.«
I analyse anføres:
»Man ser, at der i alt var 1.021 mennesker, der i 2012 boede på Bornholm og arbejdede andre steder.«
Eller sagt på en anden måde, så viser dette tal, at antallet af udpendlere »kun« er ca. 45% af, hvad DR Bornholm anfører.
Men for at kunne bruge CRT’s tal korrekt er vi også nødt til at kigge nærmere på, hvordan den enkeltes pendleransættelse er i forhold til almindelige ansættelser hjemme på Bornholm. Er der tale om en »rigtig« selvstændig ansættelse eller en ansættelse som kun er begrænset for en arbejdsopgave eller en periode.
Vi kan blot konstatere – både med disse tal og med andre tilsvarende analyser – at antallet af pendlere er vanskeligt at opgøre, men at ca. 2.300 bornholmere er udpendlere, som har erstattet job eller arbejdsløshedskøen på Bornholm med et fast job på den anden side af vandet. Det tal holder ikke vand i sig selv og skal suppleres med adskillige forbehold.

Bornholms Passagerforening
13. april 2014
Bjørn Carlsen
Rønnevej 42, Bodilsker
3730 Nexø
E-mail: b.carlsen@tdcadsl.dk

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


+ 1 = ti